Het Beste Schakelmateriaal
Vijf redenen waarom je de installatie van je lichtschakelaar niet zelf moet doen

Vijf redenen waarom je de installatie van je lichtschakelaar niet zelf moet doen

Geplaatst door 18-02-2022 09:14 door Sophie Jacobiatus

Veel huiseigenaren proberen geld te besparen door de doe-het-zelf-route te volgen als het gaat om hun huisverbetering. Maar één ding moet iedereen vermijden: doe-het-zelf elektra. Waarom? Hier zijn vijf redenen om uit te leggen waarom je niet de doe-het-zelf route moet nemen als het gaat om de installatie van de lichtschakelaar in je huis:

Reden #1: Veiligheid - Elektrisch werk brengt een groot risico op letsel met zich mee. Zelfs iets schijnbaar onschuldigs als het installeren van een lichtschakelaar vereist kennis en ervaring met elektrische bedrading en het juiste gereedschap. Pogingen om het zelf te doen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals brand of een schok.

Reden #2: Codes - Elektrisch werk is in de meeste gebieden sterk gereguleerd. Terwijl sommige rechtsgebieden vergunningen en inspecties aanbieden om ervoor te zorgen dat het werk veilig gebeurt, vereisen andere meer uitgebreide vergunningen. Het zelf installeren van lichtschakelaars kan betekenen dat je huis niet aan de voorschriften voldoet, wat later tot ernstige en dure problemen kan leiden.

Reden #3: Kosten - Het lijkt misschien goedkoper om iets zelf te doen omdat je de kosten van een vakman vermijdt, maar doe-het-zelf installatie kost uiteindelijk vaak meer. Fouten kunnen leiden tot dure reparaties of herkeuringen die anders vermeden hadden kunnen worden als je in de eerste plaats een vakman had ingehuurd.

Reden #4: Complexiteit - Elektrisch werk is ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Naast het correct bedraden van de lichtschakelaar zijn er nog andere cruciale taken bij het proces betrokken, zoals het analyseren van de bestaande bedrading en compatibiliteit, en het vooraf testen van de schakelaar om er zeker van te zijn dat hij goed werkt. Al deze taken vereisen de ervaring van een getrainde elektricien.

Reden #5: Stress - Zelfbouwprojecten zijn vaak tijdrovender, en dat geldt vooral voor elektrawerk. Het is gemakkelijk om te onderschatten hoeveel tijd en moeite het zal kosten om de klus te klaren. Dit kan leiden tot frustratie en stress als het project langer duurt dan verwacht.

Waar het op neerkomt is dat, hoewel doe-het-zelf projecten verleidelijk kunnen zijn, elektrisch werk niet iets is wat je zelf moet aanpakken. Tenzij je een getrainde en gediplomeerde elektricien bent, kun je het beste een vakman inhuren voor de installatie van je lichtschakelaar. Door dit te doen, kun je ervoor zorgen dat je huis veilig en in orde is.