Het Beste Schakelmateriaal
Veiligheidstips voor het installeren van lichtschakelaars in je huis

Veiligheidstips voor het installeren van lichtschakelaars in je huis

Geplaatst door 17-12-2021 18:12 door Rianne Wesselink

Als het gaat om verlichting in je huis zijn lichtschakelaars een essentieel onderdeel van het systeem. Bij het installeren van deze schakelaars moet echter zorgvuldig te werk worden gegaan om je veiligheid en de integriteit van de bedrading te waarborgen. Hier presenteren we enkele veiligheidstips die je in acht moet nemen bij het installeren van lichtschakelaars in je huis.

Ten eerste, zorg er altijd voor dat je de stroom uitschakelt bij de stroomonderbreker voordat je begint met enige vorm van bedrading of installatie. Dit verkleint de kans op elektrocutie of brand door losse draden. Je moet er ook voor zorgen dat je de juiste bedradingsgereedschappen en expertise hebt als je aan de klus begint.

Ten tweede, als je bestaande schakelaars installeert of vervangt, zorg er dan voor dat je geen draden van verschillende diktes mengt. Als je dat wel doet, kunnen de draden een overbelasting veroorzaken, waardoor brandgevaar ontstaat. Als je een nieuw circuit installeert, zorg er dan voor dat de bedrading die je gebruikt minstens driedraads is en dat deze hetzelfde aantal ampères aankan als je stroomonderbreker.

Ten derde, volg altijd de instructies van de fabrikant en zorg dat je de stroomonderbreker goed aardt. Dit is vooral belangrijk bij oude bedradingssystemen zonder aardedraden.

Controleer ten slotte altijd je werk dubbel op fouten of vergissingen. Ga er niet van uit dat alles correct is - vooral niet als je werkt met oude bedradingssystemen of met circuits die eerder zijn aangepast of waaraan is gesleuteld. Controleer voordat je de schakelaar test of alle draden goed en stevig zijn aangesloten.

Deze veiligheidstips helpen je te beschermen tegen ongelukken en tegen mogelijke gevaren bij het installeren van een lichtschakelaar in je huis. Neem nooit een kortere weg en neem altijd de nodige voorzorgsmaatregelen. Onthoud dat een veilig huis een gelukkig huis is.