Het Beste Schakelmateriaal
Tips voor het testen van je lichtschakelaars na de installatie

Tips voor het testen van je lichtschakelaars na de installatie

Geplaatst door 10-05-2022 14:33 door Rianne Wesselink

Bij het installeren van een nieuwe lichtschakelaar is het belangrijk om deze te testen om er zeker van te zijn dat hij goed en veilig werkt. Door een paar eenvoudige tips te volgen kun je ervoor zorgen dat de lichtschakelaars die je hebt geïnstalleerd hun werk doen en jou en je gezin een veilige, verlichte omgeving bieden.

Neem eerst even de tijd om de bedrading te onderzoeken voordat je de schakelaar aanzet. Zoek naar losse of blootliggende draden en controleer of alle verbindingen goed vastzitten. Als je problemen vindt, neem dan de tijd om ze te repareren voordat je verder gaat met de test.

Als je hebt gecontroleerd of de bedrading goed zit, zet dan de lichtschakelaar aan. Je moet meteen kunnen zien of de schakelaar goed werkt. Probeer de schakelaar een paar keer uit en aan te zetten om er zeker van te zijn dat hij goed werkt.

Controleer vervolgens of de lichtschakelaar voldoende stroom levert aan het armatuur. Als de schakelaar te veel stroom levert, kun je brand veroorzaken. Door installatiefouten kan de draad oververhit raken, waardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan. Om het wattage te controleren kijk je op het etiket op de armatuur.

Controleer tenslotte of de stroom die uit de schakelaar komt consistent is. Sluit een multimeter aan op de schakelaar en noteer de spanning. Controleer vervolgens of die spanning gedurende de hele test constant is. Als de spanning fluctueert of wegvalt, wijst dat op een losse verbinding of bedradingsproblemen.

Het testen van je lichtschakelaars na de installatie kan helpen om je gezin veilig en je huis goed verlicht te houden. Door deze tips te volgen kun je ervoor zorgen dat je lichtschakelaar de stroom levert die je nodig hebt voor je verlichtingsarmaturen zonder een gevaarlijke situatie te creëren.