Het Beste Schakelmateriaal
Problemen met lichtschakelaars oplossen

Problemen met lichtschakelaars oplossen

Geplaatst door 14-07-2022 20:13 door Ferry Muts

Lichtschakelaars zijn een van de meest onmisbare onderdelen van een goed werkend elektrisch systeem, maar ze kunnen lastig zijn om problemen mee op te lossen. In deze blogpost worden vier veel voorkomende problemen met lichtschakelaars aangepakt, zodat je je verlichting weer goed kunt laten werken.

Het meest voorkomende probleem bij zowel enkelpolige als drieweg lichtschakelaars is kapotte bedrading. Controleer op gerafelde of kale draden in de bedrading van je schakelaar en vervang ze zo nodig. Controleer bovendien of de schakelaar goed op zijn plaats zit en alle aansluitingen goed zijn gemaakt.

Een ander veel voorkomend probleem betreft de schakelaar zelf. Als een lichtschakelaar vastloopt, is dat waarschijnlijk een indicatie van een falende schakelaar. Vervanging van de schakelaar is de beste oplossing voor dit probleem.

Soms lijkt de schakelaar niet defect, maar gaat het licht niet aan. In deze gevallen kun je het beste de schakelplaat oplossen. Controleer op kortsluiting of andere bedradingsproblemen in de plaat en zorg ervoor dat alles goed bedraad en in orde is.

Tenslotte kunnen oudere schakelaars ook onbetrouwbaar worden of gaan flikkeren. In deze gevallen kun je de schakelaar het beste gewoon vervangen door een nieuwer, betrouwbaarder model om optimale prestaties te garanderen.

Al met al is een algemeen begrip van veel voorkomende problemen met lichtschakelaars essentieel voor elke huiseigenaar die zijn verlichting functioneel wil houden. Met de juiste kennis en gereedschap kun je gemakkelijk problemen met lichtschakelaars oplossen.