Het Beste Schakelmateriaal
Inzicht in de verschillen tussen wandschakelaars en bureauschakelaars

Inzicht in de verschillen tussen wandschakelaars en bureauschakelaars

Geplaatst door 23-03-2023 09:25 door Rianne Wesselink

Als je ooit je huis of kantoor hebt verbouwd, ben je ongetwijfeld de term "schakelaars" tegengekomen. Maar wat zijn precies wandschakelaars en bureauschakelaars, en hoe verschillen ze? In deze blogpost zullen we de verschillen tussen wandschakelaars en bureauschakelaars uiteenzetten.

Wandschakelaars zijn apparaten die gebruikt worden om een licht of apparaat vanaf de muur te bedienen. Wandschakelaars worden meestal gemonteerd in een muurframe of -plaat, bevatten een schakelaar en ten minste één stopcontact met verschillende stroomsterkte, en worden bediend met een simpele druk op de knop. Gangbare wandschakelaars voor woningen zijn enkelpolige, drieweg- en vierwegschakelaars. Gangbare commerciële wandschakelaars zijn enkelpolig, drieweg, vierweg en meerpolig.

Bureauschakelaars daarentegen worden gebruikt om een licht of apparaat te bedienen vanaf een bureau. Bureauschakelaars worden meestal in het stopcontact van een bestaand bureau gestoken en kunnen met een simpele druk op de knop worden bediend. Bureauschakelaars worden meestal gebruikt in kantoorruimtes en kunnen ook stemoverdracht, lichtregeling en andere functies bevatten.

Bij de keuze tussen wandschakelaars en bureauschakelaars is het belangrijk om je behoeften in overweging te nemen. Is je ruimte beperkt en heb je geen ruimte voor een wandschakelaar, dan is een bureauschakelaar wellicht een betere keuze. Als je echter een schakelaar zoekt die betrouwbaar en gemakkelijk te installeren is, en die allerlei functies biedt zoals spraakoverdracht of lichtregeling, dan is een wandschakelaar waarschijnlijk de juiste keuze.

Uiteindelijk is de keuze tussen wandschakelaars en bureauschakelaars een kwestie van persoonlijke voorkeur. Overweeg dus wat je nodig hebt en beslis wat voor jou het beste is. En als je ooit twijfelt, aarzel dan niet om een vakman om hulp te vragen.