Het Beste Schakelmateriaal
Hoe de juiste maat lichtschakelaar te kiezen

Hoe de juiste maat lichtschakelaar te kiezen

Geplaatst door 10-12-2022 11:39 door Sophie Jacobiatus

Het kiezen van de juiste maat lichtschakelaar is een belangrijk onderdeel van elk elektrisch project. Het is essentieel om de juiste maat te kiezen, zodat je elektrische bedrading niet beschadigd of overbelast raakt en in het ergste geval brand veroorzaakt.

Bij het kiezen van een lichtschakelaar moet de grootte van de schakelaar passen bij de draad waarmee hij bedoeld is. De grootte van de schakelaar wordt bepaald door de stroomsterkte die hij aankan. Dit cijfer staat meestal op de bovenkant van de schakelaar. Kies als vuistregel een schakelaar die minstens twee maten groter is dan de draad die hij moet aansturen.

Het is echter belangrijk om het wattage van de lamp te controleren. Als het wattage van het armatuur hoger is dan het vermogen van de schakelaar, moeten extra schakelaars of grotere schakelaars worden gebruikt. Om het wattage te achterhalen kun je de formule gebruiken: Wattage = (ampère x volt).

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de omgeving waarin de schakelaar wordt gebruikt. Als de schakelaar zal worden blootgesteld aan een natte of vochtige omgeving (zoals buiten of bij een gootsteen), moet een waterbestendige schakelaar worden gebruikt. Voor hete omgevingen, zoals bij een keukenfornuis of oven, moet een schakelaar voor hoge temperaturen worden gebruikt.

Tot slot is het belangrijk dat je het juiste type schakelaar kiest. De meeste huishoudelijke lichtschakelaars zijn toggle- of wandschakelaars. Tuimelschakelaars bedienen één stroomkring, terwijl wandschakelaars meerdere stroomkringen kunnen bedienen.

Het kiezen van de juiste maat lichtschakelaar is essentieel voor een goede bedrading en veiligheid. Lees altijd de specificaties op de schakelaar en het wattage van de armaturen die ermee bediend worden. Houd rekening met de omgeving waarvoor de schakelaar bedoeld is en zorg ervoor dat je het juiste type schakelaar kiest. Met dit advies zul je de juiste maat lichtschakelaar voor je project kunnen kiezen.